Als je je zelfvertrouwen wilt vergroten is het belangrijk om niet in één van deze 4 valkuilen te trappen.
1.”Ik ben nou eenmaal zo“
Komt de uitspraak: “ik ben nou eenmaal zo…” je bekend voor? Let dan goed op.
Hoogover zijn er 2 soorten mindsets: de groei-mindset en de statische mindset. Heb je een groeimindset, dan geloof je dat je je intelligentie en je talenten kunt blijven ontwikkelen. Het leven is een groot ontwikkeltraject waarin je steeds meer mag leren. Dus je gelooft dat je je zelfvertrouwen kunt vergroten. Mensen met een statische mindset daarentegen geloven dat intelligentie en talenten vastliggen. Misschien ken je de uitspraak bij anderen of bij jezelf: “Ik ben nu eenmaal zo….” Dit is een mindset die je vasthoudt waar je bent. Dan hoef je namelijk niet te veranderen. Dit principe kan je op alles toepassen maar als het over zelfvertrouwen gaat dan had ik lang deze statische mindset. “Ik ben nou eenmaal onzekerder dan andere mensen.“ Maar dit bleek een van mijn grootste misvattingen. Want juist door deze overtuiging, juist door deze statische mindset bleef ik onzeker, en werd dit eigenlijk alleen maar meer.
“Ik ben nu eenmaal onzeker” is een van de grootste misvattingen die zorgt dat je denkt dat er niks aan te doen is. Maar het tegengestelde is waar. Zelfvertrouwen is iets wat je kan trainen, net zoals je dat doet met een instrument leren of een nieuwe taal. Maar het gaat niet vanzelf. Er is tijd, energie en focus voor nodig. Zelfvertrouwen vergroten is het gevolg van elke dag een stapje zetten dat in alignment is met de persoon die je wil zijn. Niet met de persoon die je ooit was.
2. “Als ik hard werk en mijn best doe om iets te bereiken presteren dan voel ik me beter over mezelf en zal mijn zelfvertrouwen vergroten”
Als je denkt dat je je beter zult voelen als je bevestiging krijgt van anderen, anderen je liefhebben, je er goed uitziet, of die prestatie bereikt hebt of wat dan ook… dan heb je het mis. Dan zit je gevangen in een illusie.
Het geeft misschien wel eventjes een goed gevoel. Maar het is eigenlijk net als een verslaving, als je het bereikt dan voelt het even heel lekker. Maar daarna verdwijnt het weer als sneeuw voor de zon. Dan moet je opnieuw hard werken en streven naar de volgende prestatie of aardige opmerking om je weer even goed te voelen. Dit is niet de manier om je zelfvertrouwen te vergroten. Dit is een eindeloze weg. Het stopt nooit.
Onzekerheid neemt namelijk alleen af als je een gevoel van zelfvertrouwen – uit jezelf – haalt. Je wordt niet zekerder als je bevestiging zoekt bij anderen of door middel van een prestatie. Je zelfvertrouwen zal groeien als je ontdekt wie je bent, wat je wilt en waar je grenzen liggen.
3. “Als je zelfvertrouwen hebt dan voel je je nooit meer onzeker”
Misschien denk je dat je pas zelfvertrouwen hebt als je je nooit meer onzeker voelt. Maar dit is een illusie.
Als het over zelfvertrouwen gaat dan had ik lang deze statische mindset. “Ik ben nou eenmaal onzekerder dan andere mensen.“ Maar dit bleek een van mijn grootste misvattingen. Want juist door deze overtuiging, juist door deze statische mindset bleef ik onzeker, en werd dit eigenlijk alleen maar meer.
Totdat ik er achter kwam dat de mensen die zo zelfverzekerd leken, ook momenten hadden van onzekerheden. Dat ze als ze iets nieuws gingen doen ook niet helemaal zeker wisten of het ging lukken en gestressed waren. Ik ontdekte dat zij niet anders zijn dan ik maar dezelfde angsten, onzekerheden en stress hebben en toch – ondanks dat – actie ondernemen. Sterker nog, juist als je jezelf ontwikkeld en buiten je comfortzone stapt dan kom je steeds nieuwe situaties tegen. Want wat hoort er bij als je van je huidige realiteit naar een nieuwe realiteit gaat? Juist: niet-weten, onzekerheid, twijfelen en nog veel meer van dit. Dus hoe meer je jezelf ontwikkelt, hoe meer je situaties van onzekerheid gaat tegenkomen.
Dus wat nou als jij (vertrouwd) kan zijn met het onzeker zijn? Dan is er oneindige groei mogelijk: “Feel the fear and do it anyway.” Uit onderzoek is gebleken dat als je een angst of onzekerheid hebt en je gaat het uit de weg dan wordt het groter. Terwijl als je er in dat moment doorheen gaat dan veranker je steeds een nieuwe herinnering. De volgende keer is de onzekerheid of angst al minder.
Maar heel eerlijk, wat je ook doet in het leven om je zelfvertrouwen te vergroten, niemand ontsnapt aan de gevoelens van pijn en onzekerheid zo nu en dan.
4. Het is belangrijk om je zelfvertrouwen te vergroten want onzeker zijn is vooral een valkuil
Wat veel mensen niet beseffen is dat de onzekerheid van niet-weten en twijfelen ook een enorme kracht is. Tenminste als je deze onzekerheid kan erkennen en er niet van wegblijft. Als je tevreden bent met hoe het is en overtuigd bent van je eigen gelijk dan is dat ook een manier van vasthouden aan wat is. Dan kan je niet meer kritisch naar jezelf kijken. Er is dan geen ruimte meer voor veranderingen, nieuwe inzichten, mogelijke mislukkingen. Dan stopt de vooruitgang. Vaak wordt onzekerheid direct gekoppeld aan gebrek aan zelfvertrouwen. Maar mensen met echt veel zelfvertrouwen durven te twijfelen. Het is niet zeker weten, daar is pas lef voor nodig.
We halen vaak vertrouwen uit “weten”. Op school wordt dit ons al geleerd: als je het antwoord “weet” dan krijg je een voldoende. Maar het is dus heel gevaarlijk als je het “weten” nodig hebt om hier zelfvertrouwen uit te halen. Weten is namelijk een optelsom uit het verleden van kennis en ervaring. Weten is dus altijd een oude plek. En dus geen plek van groei. Nieuwe dingen doen en ontdekken gaat altijd vanuit “niet-weten”. We hebben nooit geleerd hoe je om kunt gaan met het “niet-weten”, terwijl dit juist de magie van het leven is. Kan je dit zien als een waardevolle staat van zijn?
Wat als datgene waar je onzeker van wordt je kan zien als een waardevolle plek van zijn? Ook al “weet” je nog niet waarom of waar dit toe leidt? Want wat zijn de momenten dat je het hardst groeit en het meeste leert? Juist, van mislukkingen, afwijzing, het niet goed doen, foute keuzes etc etc. Hoe zou het zijn als dit je juist vertrouwen geeft? Want, je krijgt geen vertrouwen door zekerheid na te jagen.
Je krijgt zelfvertrouwen door jezelf toe te staan onzeker te zijn.
Dus je mag onzeker zijn.
Je mag fouten maken.
Het mag misgaan.
Je kan nooit altijd zelfverzekerd zijn. Wees nieuwsgierig. Maak contact met dat deel van jou dat onzeker is. Als je het wegstopt zoals een ballon die je onder water drukt komt het des te harder weer terug. En dit kost waanzinnig veel energie. Laat het er zijn! En zie het als je bondgenoot in plaats van je vijand.
Hoe doe je dit?
- Merk het gevoel op.
- Voel het.
- Blijf er bij aanwezig zonder iets te doen.
- Vraag jezelf: wat wil het je vertellen?
Wellicht probeert het gevoel je te beschermen tegen falen of een mislukking. Als dit zo is, kan je jezelf vertellen dat dat falen en die mislukking er bij hoort. Dit gaat jou juist de meeste groei geven. Je kan dit dragen.